Zelfliefde

Zelfliefde begint bij lief te zijn voor jezelf

Ken je het gevoel, dat je altijd van jezelf iets moet doen? Dat het nooit goed genoeg is? Dat de eerste dag van de week voelt alsof de hele week al voorbij is terwijl hij nog moet beginnen? Wat jou gaat helpen is liefde voor jezelf. Deze zelfliefde begint bij lief te zijn voor jezelf.

Terwijl ik dit schrijf, besef ik mij dat dit een open deur is. Iets wat overal staat geschreven en mensen om je heen vast al vaker hebben gezegd. Vast ook iets wat jij jezelf al regelmatig hebt voorgenomen en nog altijd iets wat boven aan je lijstje staat…. Of toch niet?

Anderen naar de zin maken

Hebben wij stiekem niet altijd boven aan het lijstje staan, dat we lief en goed voor een ander moeten zijn? En vertalen we dat veelal niet door te zeggen “als jij het naar je zin hebt dan heb ik dat ook”. Ik zeggen we veelal ik houd van jou en niet ik houd van mij? Ik durf hier volmondig ja tegen te zeggen en gelukkig weet ik dat steeds vaker om te keren. Want als ik het naar mij zin heb, dan genieten mensen om mij heen daar ook van. Als het goed met mij gaat, kan ik zorgen dat het ook goed met de ander gaat. En als ik van mij houd geef ik iets kostbaars weg als ik houd van jou tegen een ander zeg. (Harry Jekkers)

“Je hebt gelijk, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan”

Ik zie en hoor het gebeuren bij mensen die ik lief heb. Ze verharden voor zichzelf. En als we samen aan de praat raken, kan ik mijn kladblaadje vullen wanneer ik de woorden “ik moet” en “ja maar” begin te turven. Het raakt mij wanneer ik zie, dat ze het zichzelf zo moeilijk maken en weinig geluk gunnen. Als we het in dat zelfde gesprek hebben over me-time en daaraan de woorden koppelen wees lief voor jezelf en jezelf liefhebben, volgt altijd de zin “Je hebt gelijk, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan”. Ik geloof er echt in en ik zeg vaak tegen mijzelf “practice what you preach”. Echter het lukt mij ook nog niet altijd, wel steeds meer. En ik heb ervaren en gezien dat het écht zijn werk doet.

Raad van een goede vriend

Niet lang geleden zei een goede vriend tegen mij, dat het hem opviel, dat ik vaak het woord “maar” gebruik. Hij gaf aan, dat dit afbreuk deed aan wat ik te zeggen had. Wanneer je het woord “maar” vervangt door bijvoorbeeld “en” of “dus” krijgt wat je zegt meteen al een andere toon. Ik ben er op gaan letten en al snel kwam ik erachter dat die goede vriend gelijk had. Ik heb veel geoefend, ik ben mij ervan bewust geworden en ik gebruik daardoor het woord “maar” steeds minder. Door dat te doen, voel ik echt de toon en de kracht van wat ik zeg veranderen en dat geeft mij een goed gevoel.

Eigen keuze

Moeten is ook zo’n woord. Het is er één waarvan bij mij soms de haren overeind gaan staan. Ik denk dan vaak “Ik moet niks!”. “Het zou fijn of goed zijn als…” zijn woorden die veel beter bij mij aankomen en ook woorden die ik graag gebruik.

Als moeder beken ik, dat ik het woord “moeten” toch wat vaker gebruik dan bij mij past. “Het hoort bij de opvoeding” denk ik dan om het naar mijzelf goed te praten. Kinderen weten namelijk heel goed hetgeen je zegt zo in te vullen zoals het hen uitkomt. En toch is het iets wat ik ze probeer aan te leren. Vooral als ze zelf vinden dat ze iets moeten.

Het gesprek gaat bij ons thuis nu vaker over wat vind jezelf en wat zou je graag willen. Als het antwoord op de vraag uitkomt bij hetgeen waarvan zij vinden dat het zou moeten en zij de zin veranderen in “ik ga dit doen” voelt het alsof zij een keuze gemaakt hebben en niet als iets wat wordt opgelegd. En ondanks dat goede gesprek is het de afwas die nog altijd gedaan moet worden.

Een pallet aan woorden

Ik hoop dat je het nog volgt. Je kunt liever voor jezelf zijn door de toon van de muziek te kiezen. Die toon kun je vinden in het pallet aan woorden waaruit je kiest bij wat je zegt, denkt of doet.

Lief zijn voor jezelf gaat er dan ook vooral om, dat je dingen doet die jij leuk vind. Waar jij je fijn bij voelt en waarvan jij vindt dat het voor jou goed zou zijn. Zonder maar of moeten. En dat iets kan zijn, dat je even helemaal niets doet, een lekkere reep chocolade eet of een half uurtje hard meezingt met de heerlijke nummers van je favoriete band of zanger.

Tijd blokken voor jezelf

Lief zijn voor jezelf gaat niet altijd vanzelf. Het vergt soms wat planning in je agenda. Mijn vriendin Beryl, met haar bedrijf Happy & Me, heeft onlangs een boek over zelfliefde geschreven. In dit boek geeft zij veel tips waarmee je lief kunt zijn voor jezelf. Eén van de dingen die zij jou als lezer meegeeft, is dat het je helpt wanneer je in je agenda letterlijk tijd blokt voor jezelf. En wie denkt als moeder “dat kan niet…”. Ook als moeder van drie kinderen kan dat. En goed voorbeeld doet volgen. Door jezelf die tijd te gunnen, geef je jouw kinderen een wijze les. Ook zij rennen door het leven en vinden en ervaren dat ze van alles moeten. Het jonge leven van hun gaat nog sneller dan dat van ons. Ze rennen dan ook zo jong al zo hard en staan weinig tot niet stil.

Ik hoor een aantal moeders denken… “Nou de mijne kan anders heel goed tot één uur in de middag uitslapen” Mijn zoon kan dat ook heel erg goed. Echter rent hij vervolgens de hele dag achter alles aan wat moet.

Mijn dochter heeft het afgelopen jaar al iets van haar moeder opgepikt. Zij kan heerlijk luieren in bed, even niets doen en zichzelf ook flink verwennen met wat lekkers of gewoon zichzelf op een luie zondag helemaal op dossen alsof ze op stap gaat. Dit is niet iets wat zij altijd al deed. Een lange tijd werd ook zij achtervolgt door alles wat moest en dat gaf veel stress. Ze heeft nagedacht over wat zij leuk vind en wat haar blij maakt. Ze heeft vervolgens haar eigen keuzes gemaakt en weet inmiddels steeds meer wat ze nodig heeft. Eén van die dingen is tijd aan zichzelf geven. En nu ze dat weet, is ze één van de relaxte puberdochters die ik mij kan wensen. Met natuurlijk nog wel een aantal achter-het-behangplak-momenten tussendoor. Doordat zij meer geniet van het leven en zichzelf, kan ik oprecht genieten van haar.

Zoals ik eerder schreef: “Goed voorbeeld doet volgen”.

Liefdevol was ik niet

Ook met mijzelf heb ik deze ervaring en mijn kinderen hebben deze verandering bij mij zien gebeuren. In aanloop naar mijn burn-out verlangde ik heel veel van mijzelf. En veel lukte ook.

Ik rende van de ene naar de andere kant en zolang anderen het naar hun zin en goed hadden, was het goed. Wat ik niet wist, was dat dit niet waar was. Door zoveel van mijzelf te verlangen putte ik mijzelf uit en verloor ik het plezier in veel dingen. Ik was zo uitgeput. Ik deed mijn best en in de basis ging veel goed, echter liefdevol was ik niet. Plezier beleven was ook moeilijk. Dit alles toegeven was nog veel moeilijker. Gelukkig kwam daar eindelijk het besef dat ik alleen goed voor de ander zou kunnen zorgen als ik dit eerst voor mijzelf doe.

Te lief kan dat?

Nu ruim een jaar verder ben ik vaak lief voor mijzelf. Soms denk ik wel eens te lief of kan dat niet? Ik weet zeker dat het laatste het juiste antwoord is. Egoïstisch is het zeker niet, want het brengt naast jouzelf ook de mensen om je heen zoveel meer. Een glimlach, jouw leuke ik, aandacht voor elkaar, een wijdse blik in wat het leven ons allemaal wil laten zien en te bieden heeft en zoveel meer.

Mijn kinderen weten dat ik die lieve momenten voor mijzelf nodig heb. Ze zien wat ze ervoor terug krijgen. En het mooie is dat zij mij die momenten, tussen hun eigen pubermomenten door, steeds meer gunnen en geven.

Verliefd op mijzelf

Hoe ik lief voor mijzelf ben, zal ik vertellen. Als ik in de spiegel kijk, lach ik naar mijzelf. In de badkamer (en dus niet even snel in de auto) claim iedere ochtend mijn tijd om mijn haren eens anders te doen dan in een snelle knot en mijzelf op te tutten met meer dan alleen mascara. Iedere dag kleed mijzelf leuk aan, versier mij met leuke sieraden en zorg ervoor dat ik elk moment op date kan met mijzelf. Ik creëer mijn eigen wellness in de badkamer met ontspannen muziek en een kaarsje erbij.

Mijn pauze momentjes neem ik op mijn gemakje op de bank of heerlijk in het zonnetje in de tuin. Verwennen doe ik mijzelf met lekker en gezond eten en ik trakteer mijzelf regelmatig op een Chai Latte of een rood wijntje. Als ik tijd geef aan mijzelf probeer ik één ding tegelijk te doen en te zijn in het nu.

Ik wandel veel en heb mijzelf geleerd te genieten van alles wat ik tijdens die wandeling zie. Zo word ik blij van de zon die speelt met alles wat voorbij komt. Soms doe ik helemaal niets.

Afgelopen zomer heb ik het tijdens de warme zomeravonden in mijn tuin gezellig gemaakt. Lampjes, kaarsen en een tuinset gevuld met lekker zittende kussens. Met dat alles en onder het genot van een heerlijk muziekje heb ik met mijzelf meerdere keren op mijn eigen terrasje een wijntje gedronken.

Ik ben 4 dagen zonder mijn kinderen weg geweest om mijzelf op te laden en te genieten van tijd samen met 2 lieve vriendinnen. En ook ga ik dagjes er op uit.

Ik stel mijzelf de vraag: “Waar zou ik meer van willen en wat maakt mij blij?” En momenten waarop ik mij niet fijn voel, ik boos of verdrietig ben mogen er zijn en laat ik toe. Ik laat dingen los en doe wat mij blij maakt. Ik heb van mijn huis mijn thuis gemaakt. Van kerst heb ik een feestje gemaakt en tijdens de winterse witte dagen ben ik met mijn vriendinnen met een sleetje van de berg afgegaan. Ik plan me-time in. Uitgebreid geniet ik van romantiek op Netflix en gooi ik met wat kaarsjes romantiek in mijn me-time. Ik geef mijzelf een mooie bos bloemen en probeer iedere dag dankbaar te zijn voor minimaal 2 dingen. En zo is er nog meer wat ik doe om lief te zijn voor mijzelf.

Het resultaat: Ik ben weer verliefd op mijzelf geworden en ik durf oprecht te zeggen dat ik weer van mijzelf houd.

Gaat dit alles makkelijk? Niet altijd. Gaat het steeds makkelijker? Absoluut.

De uitdaging

Wellicht denk je: “Dit is niets voor mij of daar heb ik echt geen tijd voor”. Ik daag je uit, want ik gun het ook jou. Probeer het eens een keer. Let bijvoorbeeld eens een keer op het woord “maar” en probeer hier een andere zin van te maken.

Verwen jezelf, doe helemaal niets, laat de boel de boel en ga wat leuks doen. Maak wat lekkers en geniet hiervan in het zonnetje in je tuin of ergens buiten op een bankje. Probeer te zien wat voor moois er om je heen is. Wandel. Vier ieder succesje en bedenk je, dat wanneer het glas half leeg is, het glas absoluut ook altijd half vol is. En hoor je jezelf het woord “moeten” gebruiken? Stel je zelf dan de vraag wat jij zou willen, wat jij denkt dat goed is en maak een keuze die past bij jou.

Ik geloof er oprecht in, dat wanneer je jouw leven mede gaat inrichten met de woorden wees lief voor jezelf jij van jezelf (weer) gaat houden, je veel meer zult genieten en veel meer kunt geven aan jezelf en iedereen om je heen. Zelfs wanneer het leven het jou moeilijk maakt, maakt niet uit waardoor, wordt het leven comfortabeler door lief te zijn voor jezelf.

Wees lief voor jezelf en heb jezelf lief!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *