Kerstmis komt eraan

Het is bijna Kerstmis

Stuiterend komt mijn jongste thuis, op zich niet iets bijzonders, en toch is het deze keer anders. “Het is bijna kerstmis! Ik heb zo’n zin in Kerst” zingt ze dansend door de woonkamer terwijl ze haar jas uit doet. Niet veel later zet ze All I want for Christmas van Mariah Cary op met het volume op 10 en gaan we hier saampjes op dansen. “Het is pas oktober en eerst vieren we nog Sinterklaas” is wat ik na ons hilarische dansoptreden tegen haar zeg. “Ik vind Kerstmis gewoon heel gezellig en ik heb er nu al zin in” is haar reactie terwijl ze haar schouders ophaalt. Ze trekt haar jas weer aan en vliegt de deur uit om lekker buiten te gaan spelen. Glimlachend blijf ik achter en overdenk ik nog even wat hier zojuist gebeurde. Zij óók al?!

Niet lang hiervoor sta ik voor het stoplicht te wachten. Het is een warme na-zomerdag en dus zie je iedereen met raampjes open op de weg. Naast mij komt een auto te staan, geen idee welk merk, het is gewoon zwarte en grote auto. De stoer uitziende man met baard en zonnebril is bezig een muziekje op te zetten. Bij de eerste belrinkels van het liedje krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Ik kan niet anders dan meteen naar de man te gaan kijken. En niet veel later verruil ik mijn glimlach voor wat hardop lachwerk. De man zit licht dansend in zijn auto en terwijl Mariah Cary de eerste noten zingt, swingt en zingt hij vol overtuiging mee. Mijn stoplicht gaat op groen en lachend rijd ik weg.

Happy feeling

Word je in de aanloop naar Kerstmis soms kierewiet van dat liedje, besef ik mij nu dat het dansen en zingen op dit liedje meer doet met mensen dan je op een warme zomerdag zou verwachten. Sterker nog het begint al bij het rinkelen van de bellen. Het brengt ze naar een tijd die emoties met zich meebrengt. In het geval van mijn dochter en de man in de zwarte auto is dat een happy feeling.

Vol verbazing kijk ik altijd stiekem naar binnen bij huizen die ruim voor december al omgetoverd worden in kerstsfeer. Ergens vond ik dat niet kunnen, want Sinterklaas was nog niet eens in het land geweest. Bij mij thuis is het dan ook vaste prik om het weekend na Sinterklaas de Kerstboom op te tuigen. Ik besef mij echter steeds meer dat het eerder opzetten van de Kerstboom, naast Mariah Cary ook een manier is om dat gezellige en warme romantische Kerstgevoel naar binnen te halen. En waarom niet. Als mensen daar plezier aan beleven moeten ze dat vooral blijven doen. Ik zal mijn kerstboom zeker niet al voor het heerlijk avondje opzetten in de woonkamer.

Het onplezierige gevoel

Als ik denk aan kerst dan ben ik er vooral op gebrand om er dit jaar iets leuks van te maken. Een kerst zoals ik het graag wil. De afgelopen jaren heb ik Kerstmis ervaren als dagen waarvan ik het goed vond dat ze snel weer voorbij zouden zijn. Lastig is dit gevoel wanneer je kinderen Kerstmis als iets groots en leuks ervaren. Gelukkig zijn er altijd 2 kerstdagen en dus is het 1 dag feest. Dit is de dag dat de kinderen er zijn. De andere dag is gewoon een dag. Een dag waar ik echt wel mijn best deed om mijzelf te verwennen met lekker eten, maar ook een dag waarop ik niet happy was en tranen soms rijkelijk vloeide over mijn wangen.

Het begin van het onplezierige gevoel rond Kerstmis gaat terug naar het jaar dat ik gescheiden ben. Een scheiding die voor mij onvermijdelijk was. De eerste Kerstmis na de scheiding heb ik mij, op de dag dat mijn kinderen er niet waren, heel alleen gevoeld. Iets wat echt helemaal in mijzelf zat, ik kon immers bij veel mensen aanschuiven maar dat was niet wat ik wilde. Ik wilde mijn niet happy zijn niet meenemen naar anderen, ik wilde anderen niet tot last zijn. Dat alleen zijn was zo heftig dat ik, zelfs na jaren niet naar de kerk te zijn geweest, spontaan besloot mij mooi te maken en naar de Kerstdienst te gaan in de kerk waar ik mijn hele jeugd ben geweest. Daar zijn was fijn, niet zozeer om het geloof, maar het was heerlijk de Kerstliederen te zingen en na afloop mensen te ontmoeten die ik al heel lang niet had gezien. Als één van de laatste ben ik weer naar huis gegaan. Na deze dienst ben ik niet meer naar de kerk geweest. Het was iets wat ik in dat moment nodig had, wat mij troost gaf.

Kerstlichtjes op een terrasje

De jaren die daarna volgen zijn de kerstdagen momenten geweest die ik moeilijk heb gevonden. De Kerstdag met de kinderen was gezellig en fijn en de dag dat zij bij hun vader waren vloeide tranen langs mijn wangen. In het begin rijkelijk totdat uiteindelijk nog slechts een paar tranen volgden. Deze keer niet doordat ik last had van het alleen zijn, maar doordat ik met Kerstmis niet kon zijn bij wie ik graag was. Kerst kon ik niet vieren zoals ik in aanloop daar naar toe vurig hoopte.

Kerstmis waarop de kinderen op 1e Kerstdag bij mij waren, was goed te doen . Op 2e Kerstdag zijn immers alle winkels open en kon ik mij vermaken in het centrum van Rotterdam. De eerste jaren vond ik het moeilijk om in mijn eentje op een kerst-ademend-terras te zitten. Afgelopen kerst heb ik tijdens het winkelen mijzelf tussen alle kerstlichtjes verwend met een Chai Latte en een lekker taartje op een terrasje.

De romantiek van Kerstmis

Met elkaar romantiseren wij de feestdagen. Dagen om te vieren met de mensen die je liefhebt. Welke film je ook aan zet, welk radioprogramma je ook luistert en waar je ook bent. Kerstmis is de tijd van liefde, gezelligheid, samen zijn, lekker eten en meer. En als je om welke reden dan ook dat romantische gevoel niet hebt, of dat nu komt door het verliezen van iemand die je liefhebt, door eenzaamheid, door armoede of door zoveel andere redenen, dan kunnen Kerstdagen donker en lang zijn en hoop je dat deze snel voorbij gaan.

Een gezellig feest

Kerstmis afgelopen jaar heb ik besloten afscheid te nemen van de donkere dagen rond kerst. Mijn plan is om er een gezellig feest van te maken met vrienden en vriendinnen. En dus ga ik samen met de kinderen onder het genot van heerlijke kerstliedjes ouderwets gezellig de boom versieren. Als de boom staat, leggen we de dagen in aanloop naar Kerstmis kleine cadeautjes onder de boom. Met kerst ga ik heerlijk eten in mijn kleine keukentje maken en trek ik een paar lekkere flessen wijn open. Het wordt een huis vol lieve mensen waar wordt gelachen, gek wordt gedaan, gezongen, gedanst, gekletst, lekker wordt gegeten en gedronken. En dat alles niet in ons beste pakje, maar gewoon in een outfit waar we ons lekker in voelen. Ik heb er zin in. Living life is wat mij bezighoudt en dat leven wordt alleen maar leuker als ik zelf de slingers op ga hangen en dus ook met kerst.

Het is bijna kerstmis

En dan is daar Corona wat rond Kerstmis boven ons hoofd hangt. De besmettingen stijgen nog altijd met duizenden per dag en we kunnen daardoor niet met veel mensen bij elkaar zijn. Met nog 10 weken te gaan kunnen we nu wel stellen: Het is bijna Kerstmis! En dus is het niet onwaarschijnlijk dat we tegen de kerstdagen ook nog te maken hebben met maatregelen om de bestrijding van het virus aan te gaan. Zal het dan ook dit jaar niet lukken? Reken maar van wel! Ook al kan het huis niet vol ik ga er een fijn feest van maken. Een feest waar wordt gelachen, gek wordt gedaan, gezongen, gedanst, gekletst, lekker wordt gegeten en gedronken.

Het is bijna Kerstmis en ík heb er zin in.

6 reacties

  • Anoniem

    Wat prachtig en herkenbaar geschreven lieverd. Ik vier al 11 jaar geen leuke kerst meer. En vloeien er af en toe ook wat traantjes. Ik zoveel raakvlakken uit je verhaal. Maar dit jaar wordt ook ons jaar. Ben van plan de versiering weer uit de kast te halen. Krijg een paar lieve mensen op bezoek. Maak het weer eens één keer GEZELLIG. niet als vanouds. Maar anders. Zo fijn om je er nu dit jaar op te verheugen met je kinderen hé? Ik zeg. FIJNE KERSTDAGEN MOOI GEZIN. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    • Miranda

      Wat goed om te lezen dat je het dit jaar anders gaat doen. Ik geloof er echt in dat de lach juist ons op deze dagen helpt om verder te komen. De dag dat je tegen jezelf zegt dat je de slingers op gaat hangen is het begin van iets moois. Ik wens jou fijne, warme en gezellige momenten deze kerst en de kerstdagen die de komende jaren zullen volgen. Ik hoop dat ook jij weer kunt gaan genieten van de Romantiek van Kerstmis. Liefs Miranda

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *